Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Organizare
  2. Atribuțiile sectorului de cercetare-dezvoltare -inovare al SCDVV Blaj

Atribuțiile sectorului de cercetare-dezvoltare -inovare al SCDVV Blaj

  • COMPONENTA CONSILIULUI STIINTIFIC
  • Președinte  Dr. ing. Liliana Lucia Tomoiagă CS I membru corespondent ASAS

  •                  Dr. ing. Veronica-Sanda Chedea CS I membru asociat ASAS

  •                  Dr. ing  Maria Comsa CS III

  •                  ing. Alexandra-Doina Sarbu CS

  •                  Dr. ing. Doinița-Maria Muntean  CS
  •                   ing. Giurca Ioana-Sorina  CS
  •                   ing. Răcoare Silviu CS
  • SCDVV Blaj are ca obiect principal de activitate: cercetarea stiintifică şi tehnologică în viticultură şi vinificatie, valorificarea în producție a rezultatelor cercetării în vederea sporirii cantitative şi calitative a producţiei de struguri şi vinuri de calitate, în condiţiile specifice zonei de influenţă din judeţele: Alba, Cluj, Bistrița, Salaj, Sibiu, Hunedoara.
  • Domeniile în care se derulează cercetări sunt: genetica şi ameliorarea viţei de vie, producerea de material săditor din categorii biologice superioare, agrotehnica viţei de vie, protecţia viţei de vie, agrochimia si fiziologia viţei de vie, vinificaţie şi microbiologia vinului.

    Activităţile de cercetare-dezvoltare îmbină cercetările fundamentale cu cele aplicative, cu accent pe soluţii tehnologice pentru dezvoltarea unei viticulturi ecologice şi durabile, aliniate la standardele internaţionale.

                Activitatea de cercetare a unității se desfășoară în baza contractelor de cercetare încheiate cu autoritățile contractante pe bază de proiecte de cercetare obţinute în sistem competiţional,- plan sectorial MADR, proiecte AFIR masura 16.1, prin UEFISCDE cât și prin planul tematic propriu coordonat de ASAS București.

  • Structura şi organizarea actuală a sectorului de cercetarea SCDVV Blaj: Activitate cercetare ştiinţifică în domeniul viticultură, vinificaţie cu compartimente de cercetare care vizează obiective privind:

  • Ameliorarea viţei de vie- crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie, adaptate zonei de cultura din centrul Transilvaniei;

  • Producerea materialului săditor viticol;studii pentru imbunatatirea tehnologiilor de producere a materialului săditor viticol şi pomicol, cu valoare biologică ridicată, autentic;

  • Protejarea sănătăţii plantelor; fundamentarea şi elaborarea tehnologiilor de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor;

  • Resurse ecologice pentru viticultură;

  • Agrochimia şi fiziologia viţei de vie; optimizarea tehnologiilor de fertilizare la viţa de vie, în podgoriile din centrul Transilvaniei;

  • Agrotehnica viticolă, tehnologia de cultură a viţei de vie;

  • Vinificaţie producerea diferitelor tipuri de vin cu denumire de origine controlata, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud;

  • Laboratoare/Colective

  • Laborator PROTECŢIA PLANTELOR

  • Dr. Ing.Tomoiagă Liliana Lucia, CS I membru corespondent ASAS

  • ing.Răcoare Horea CS, inginer horticultor

  • Laborator AGROCHIMIA ȘI FIZIOLOGIA VIȚEI DE VIE

  • ing.Sarbu Alexandra CS, inginer industria alimentară

  • Laborator BIOTEHNOLOGII HORTICOLE

  • Dr. ing Chedea Veronica CS I, inginer horticultor

  • Dr. ing. Muntean Maria- Doinita CS, inginer horticultor 

  • Laborator – AMELIORARE

  • ing. Giurca Ioana -Sorina CS, inginer horticultor

  • ing.Stroia Anita CS, inginer industria alimentară

  • Laborator MATERIAL SĂDITOR VITICOL ȘI AGROTEHNICA VIȚEI DE VIE

  • Ing Budiu Viorel CS, inginer horticultor sef bază experimentala viticolă Craciunelul de Jos -Ciumbrud
  • Ing Lucaci Vlad Ioan inginer agronom ACS baza experimentala Viticola Craciunelul de Jos- Ciumbrud 

  • Laborator – VINIFICAŢIE 

  • ing. Irimies Ovidiu Daniel CS, inginer horticultor
  • Ec.Pușcă Gabriel CS, Economist
  • Ing. Banciu Pau CS, inginer horticultor

  • Ing. Serbu Florin Doru CS inginer horticultor
  • Mărginean Vasile ,tehnician
  • ATRIBUTIILE SECTORULUI DE CERCETARE

  • direcțiile de cercetare, dezvoltare, inovare:

  • Fundamentarea tehnologiilor ecologice

  • studiul ecologic și molecular asupra diversitățiimicroorganismelor din areale vitivinicole

  • consacrate in contextul programelor europene de gestionare a bioresurselor naturale;

  • protecția integrată ecologic a ecosistemelor viticole componentă esențială a conceptului de viticultură durabilă în conformitate cu normele și standardele

  • Producerea materialului săditor viticol și pomicol

  • modernizarea infrastructurii de cercetare îndomeniul producerii materialului săditor viticol in contextul alinierii la standardele de calitate europene;

  • Protecția sănătății plantelor

  • evaluarea folosirii durabile a pesticidelor; reducerea fenomenelor de poluare cu pesticide şi creşterea rentabilităţii prin intervenţii la nivelul tehnologiei de combatere;

  • managementul impactului pesticidelor asupra ecosistemului viticol ;

  • elaborarea de tehnologii avansate caresă contribuie la dezvoltarea durabilă a viticulturii din centrul Transilvaniei;

  • Agrotehnica și agrochimia viței de vie

  • soluții tehnologice de fertilizare si control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutritie;

  • optimizarea tehnologiilor de fertilizarea solului şi fertilizare foliară în podgoria Târnave și Aiud;

  • Tehnologii agricole in raport cu schimbările climatice 

  • cercetări privind impactul schimbarilor climatice globale asupra ecosistemului viticol din podgoriileTârnave și Aiud;

  • Genetica și ameliorarea plantelor

  • protejarea patrimoniului genetic local încontextul conservarii si valorificariidurabile a diversitatiimaterialului biologic viticol;

  • crearea de soiuri noi şi clone de viţă de vie şi portaltoicorespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru producereavinurilor albe de calitate superioară;

  • studii privind afinitatea la altoire asoiurilor altoi/portaltoi;

  • Tehnologii de vinificație și valorificarea produselor

  • îmbunătăţirea tehnologiilor de producere adiferitelor tipuri de vin cu denumire de origine, specifice podgoriilor Târnave şi Aiud, în scopul realizării de partizi mari şi omogene de vinuri;

  • perfecţionarea unor secvenţe tehnologice deproducere a vinurilor albe aromate şi a vinurilor spumante ;

  • Modul de valorificare a rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare și gradul de recunoaștere a acestorase va concretiza prin :

  • soluții tehnologice de producere a materialului săditor viticol;

  • soluțiit ehnologice de fertilizare și control a gradului de aprovizionare a plantei cu elemente de nutriție, in zona de influență a SCDVV Blaj;

  • soluții tehnologice avansate pentru protecția fitosanitară a plantațiilor viticole din zona de influență a SCDVV Blaj;

  • soluții tehnologice in vinificație;

  • asistenţă tehnică pentru înfiinţarea de plantatii viticole şi pentru stabilirea tehnologiei de producere a strugurilor de vin şi masă, adecvata zonei viticole;

  • publicare de articole de specialitate in reviste, anale, etc.

  • publicare de pliante si brosuri pentru diseminare tehnologii;

  • organizare de manifestari stiintifice: seminarii tehnice, simpozioane, intalniri intreproducatori;

  • organizare de loturi demonstrative in plantatiile proprii si in plantatiile producatorilor privati din zona de influență;

SECTOR CERCETARE

Obiective

Rezultate

Omologarea si de soiuri noi şi clone de viţă de vie, gestionarea sursei de germoplasmă autohtonă

 

Soiuri noi şi clone de viţă de vie omologate la SCDVV Blaj:

Soiuri pentru vinuri albe: Selena, Blasius, Astra, Rubin, Roze de Blaj

Soiuri pentru vinuri rosii : Amurg

Soiuri cu rezistenţă sporită la boli: Radames, Brumariu

Clone selecţionate pentru vinuri albe: Fetească regală-21 Bl, Neuburger-10 Bl, Muscat Ottonel-12 Bl, Traminer roz-60 Bl, Riesling italian-3 Bl, Pinot gris-34 Bl, Sauvignon blanc-9 Bl, Riesling de Rhin-7.2 Bl; Fetească albă-29 Bl, Iordană-9.1 Bl.

Elite hibride valoroase pentru omologare : 5-26; 6-10; 6-110; 4-4,

Clone de portaltoi: Crăciunel 26Bl., Crăciunel 25Bl, Crăciunel 71Bl., Crăciunel 4Bl..

Optimizarea tehnologiilor de cultură

 

Extensie

Diseminarea rezultatelor stiintifice obtinute prin publicarea de articole de specialitate si prin participari la manifestari stiintifice;

SECTOR-DEZVOLTARE

Obiective

Rezultate

Producerea de material săditor viticol din categorii biologice superioare

 Material săditor viticol – Baza experimentala material saditor viticol Blaj

Ø  Categoria biologică – Bază:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl., Sauvignon-9 Bl., Traminer roz-60 Bl., Riesling italian-3 Bl., Pinot gris-34 Bl., Fetească albă-29 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Timpuriu de Cluj, Napoca, Transilvania, Cetăţuia, Someşan, Splendid

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4, Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C26 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C25 Bl.

Categoria biologică – Certificat:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl.,  Sauvignon  Blanc-9 Bl.,  Traminer  roz-60 Bl., Muscat Ottonel 12-Bl, Pinot gris-34 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Transilvania, Napoca, Cetăţuia, Timpuriu de Cluj

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4; Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71;

                 Berlandieri x Riparia K5BB selectia C26.

Soiuri rezistente la boli şi dăunători:

Categoria biologică – Bază şi Certificat: Brumăriu

                                              –  Standard: Brumăriu, Radames, Rubin,  Argessis, Bianca, Purpuriu

 

Producerea de  material săditor pomicol

Ø   Material săditor pomicol – Baza experimentala pomicolă Aiud

Categoria biologică – Certificat:

MĂR: Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Ionathan, Prima, Starkrimson

Categoria biologică – CAC:

MĂR:  Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Idared, Prima, Starkrimson, Ionathan, James Grieve,

            Aromat de vară;

PĂR:  Cure, Untoasă Hardy, Napoca, Conference, Aromat de Bistriţa;

PRUN: Stanley, Anna Spath, d’Agen, Centenar, Silvia, Vânăt românesc,  Record,  Rivers timpuriu;

CAIS:  Sulmona, Litoral, Umberto, CM de Ungaria, N.J.A. 19;

PIERSIC:  Cardinal, Nectared; Springold;

CIREŞ: Van, Jubileu, Hedelfinger, Germersdorf, Stella, Boambe de Cotnari, Timpurii de Bistriţa;

VIŞIN: Meteor, Crişana;

GUTUI: Bereczky;

ARBORI ŞI ARBUŞTI ORNAMENTALI: Salix tortosa, Catalpa bignoniades, Frasin, Acer platanoides, Tei, Trandafiri, etc.

 

Producerea de vinuri DOC

Statie de vinificatie Blaj

Vinuri DOC din soiurile: Fetească regală, Riesling italian, Sauvignon blanc, Neuburger, Selena, Blasius Muscat Ottonel, Traminer roz, Pinot gris;

- Vinuri de vinotecă din soiurile consacrate în podgoriile Târnave şi Aiud;

- Vin spumant : Imperial – Târnave (metoda Champenoise).

 

Plantaţia mamă furnizoare de coarde altoi, categ. Bază, a SCDVV Blaj, este destinată pentru înfiinţarea plantaţiilor mamă ,,Certificat” în cadrul unităţii, cât şi pentru producătorii privaţi de material săditor viticol şi va servi la promovarea în producţie a noilor soiuri şi clone în cadrul societăţilor comerciale cu profil viti-vinicol sau la micii producători viticoli.

            Datorită tehnologiilor de producere a materialului săditor viticol şi pomicol, cu valoare biologică ridicată şi autentică, SCDVV Blaj înregistrează tot mai multe cereri de comercializare din partea agenţilor economici de profil din ţară şi extern.

            În acest sens, menţionăm faptul că aproape jumătate din cantitatea de butaşi de portaltoi şi coarde altoi produse la SCDVV Blaj sunt comercializaţi la export (Germania, Austria, Franţa). De asemenea, cea mai mare cantitate de viţe altoite sunt comercializate prin reţeaua retail, pe plan naţional fiind astfel comercializate şi promovate şi creaţiile româneşti.

            SCDVV Blaj are o contribuţie semnificativă în extinderea suprafeţelor cultivate cu viţă de vie din centrul Transilvaniei, întrucât o parte semnificativă a acestor plantaţii s-au realizat cu material săditor viticol produs în cadrul staţiunii.

 

Produse realizate pentru comercializare ( prin valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice) :

 

  • Material săditor viticol - Ferma Pepiniera viticolă Blaj

            Categoria biologică – Bază:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl., Sauvignon-9 Bl., Traminer roz-60 Bl.,

                                                Riesling italian-3 Bl., Pinot gris-34 Bl., Fetească albă-29 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Timpuriu de Cluj, Napoca, Transilvania, Cetăţuia, Someşan, Splendid

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4, Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71 Bl,

              Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C26 Bl, Berlandieri x Riparia Kober 5BB selectia C25 Bl.

            Categoria biologică – Certificat:

Soiuri pentru struguri de vin: Fetească regală-21 Bl.,  Sauvignon  Blanc-9 Bl.,  Traminer  roz-60 Bl., Muscat Ottonel 12-Bl, Pinot gris-34 Bl.

Soiuri pentru struguri de masă: Transilvania, Napoca, Cetăţuia, Timpuriu de Cluj

Portaltoi: Berlandieri x Riparia Teleky 4B SO4-4; Berlandieri x Riparia Teleky 8B selectia C71;

                 Berlandieri x Riparia K5BB selectia C26.

            Soiuri rezistente la boli şi dăunători:

            Categoria biologică – Bază şi Certificat: Brumăriu

                                              –  Standard: Brumăriu, Radames, Rubin,  Argessis, Bianca, Purpuriu

  • Material săditor pomicol - Ferma Pepiniera pomicolă Aiud

Categoria biologică – Certificat:

MĂR: Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Ionathan, Prima, Starkrimson

Categoria biologică – CAC:

MĂR:  Florina, Golden Spur, Golden Delicious, Idared, Prima, Starkrimson, Ionathan, James Grieve,

            Aromat de vară;

PĂR:  Cure, Untoasă Hardy, Napoca, Conference, Aromat de Bistriţa;

PRUN: Stanley, Anna Spath, d’Agen, Centenar, Silvia, Vânăt românesc,  Record,  Rivers timpuriu;

CAIS:  Sulmona, Litoral, Umberto, CM de Ungaria, N.J.A. 19;

PIERSIC:  Cardinal, Nectared; Springold;

CIREŞ: Van, Jubileu, Hedelfinger, Germersdorf, Stella, Boambe de Cotnari, Timpurii de Bistriţa;

VIŞIN: Meteor, Crişana;

GUTUI: Bereczky;

ARBORI ŞI ARBUŞTI ORNAMENTALI: Salix tortosa, Catalpa bignoniades, Frasin, Acer platanoides, Tei, Trandafiri, etc.

  • Vinuri - Complexul de vinificaţie Blaj

- Vinuri DOC din soiurile: Fetească regală, Riesling italian, Sauvignon blanc, Neuburger, Selena, Blasius Muscat Ottonel, Traminer roz, Pinot gris;

- Vinuri de vinotecă din soiurile consacrate în podgoriile Târnave şi Aiud;

- Vin spumant : Imperial – Târnave (metoda Champenoise).

Medalii de aur şi argint obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale pentru vinurile produse la SCDVV Blaj în ultimii ani : aur = 14, argint = 11

 

 

 

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie