Tehnologia , chimia şi microbiologia vinului
Cercetările efectuate pe plan mondial în probleme de vinificaţie au fost în permanenţă concentratre pe linia obţinerii unor vinuri de calitate superioară, urmărindu-se în acest scop găsirea unor soluţii care să conducă la o exploatare cât mai completă a potenţialului natural oferit de soiurile de struguri, centru viticol şi podgorie. Pe această direcţie s-au înscris şi cercetările efectuate la SCPVV Blaj luând în studiu la început podgoria Târnave şi extinzîndu-se apoi în tot centrul Transilvaniei , zonă de influenţă a staţiunii ce cuprinde judeţele: Alba, Sibiu, Cluj, Sălaj, Bistriţa, Mureş, Hunedoara).
Cercetările efectuate la SCPVV Blaj într-o primă etapă au fost axate pe studiul însuşirilor tehnologice ale strugurilor ca materie primă pentru vinificaţie. Prin aceste cercetări s-a ajuns la stabilirea sortimentului şi a direcţiilor de producţie în centrele viticole şi podgoriile din zona de influenţă a staţiunii.
În perioada 1954-1970 cercetările intreprinse în vederea stabilirii condiţiilor, procedeelor şi măsurilor tehnologice speciale care să contribuie la obţinerea unor vinuri corecte, cu calităţi de compoziţie şi gustative superioare au vizat:
-studiul procesului de maturare şi analiza mecanică a strugurilor;
-stabilirea unor procedee de prelucrare a strugurilor; regimului optim de sulfitare a mustului şi vinului;regimului de temperatură în timpul fermentaţiei alcoolice a mustului şi efectele acestuia asupra calităţii vinului;
-studii privid condiţionarea şi stabilizarea vinurilor;
-lucrări de raionare şi microraionare a viticulturii în podgoria Târnave.
-studii asupra verificării sub aspect calitativ şi cantitativ a soiurilor de viţă de vie roditoare aflate în cultură(analiza de cazier), a soiurilor introduse în sortimentul podgoriei Târnave şi a celor realizate de laboratorul de selecţie şi înmulţire a viţei de vie.
Cercetările efectuate în cadrul unui plan tematic organizat pe plan naţional sub îndrumarea ICVV- Valea Călugărească au primit amploare începînd cu anul 1970. Activitatea de cercetare ştiinţifică din cadrul laboratorului de vinificaţie s-a desfăsurat în cadrul programului ,,Tehnologia vinului şi băuturilor alcoolice. Valorificarea produselor secundare din vinificaţie”.
Temele de cercetare din perioada 1970-2000 au vizat lămurirea unor aspecte tehnologice bazate pe studiul proceselor fizico-chimice, pornind de la materia primă, strugurele, pînă la produsul finit – vinul, astfe:
Aspecte complexe privind obţinere vinurilor de diferite categorii şi tipuri au fost abordate începînd cu punerea în funcţiune a complexului de vinificaţie în 1976 prin munca neobosită a directorului de atunci Dr. ing. Babeş Simion şi a colectivului de vinificaţie cercetare –producţie. Cercetările s-au axat pe rezolvarea unor probleme de vinificaţie care să deservească marea producţie la nivel industrial, cercetări efectuate pe partizi mari de vinuri 50.000-80 000 l capacitate.
La punerea în funcţiune a complexului de vinificaţie, anul 1976 prin: amenajarea, organizarea şi dotarea Laboratorului de Chimia Vinului şi a spaţiului destinat experimentării au fost introduse în munca de cercetare metode moderne de analiză (potenţiometrice, flamfotometrice, spectrofotometrice, cromatografice ).
Incepînd cu anul 2000 în cadrul proiectelor de cercetare RELANSIN s-a demarat o acţiune benefică pentru cercetarea de la SCPVV Blaj, constînd în dotarea laboratoarelor cu tehnică de calcul şi aparatură de laborator performantă (gaz cromatograf Perkin-Elmer, Sectrofotometru cu absorbţie atomică, Analytik Jena) creîndu-se condiţii pentru efectuarea cercetărilor la nivelul tehnicii actuale pe plan mondial.
In cadrul cercetărilor referitoare la tehnologia de obţinere a vinurilor albe seci, demidulci şi dulci, vinuri primeurs şi sortiment, a vinurilor aromate rezultatele obţinute privind: reducerea conţinutului în SO2 total, condiţionarea şi îmbutelierea timpurie, tratamente de stabilizare, îmbogăţirea în compuşi constrituienţi ai aromei şi buchetului vinurilor, condiţii de maturare etc. O mare parte a activităţii de cercetare ştiinţifică s-a desfăşurat în cadrul temei privind tehnologia de obţinerea a vinurilor cu conţinut în CO2 (vinuri materie primă şi spumante propriu-zise).
Crearea unei noi baze tehnologice în sectorul de cercetare, începînd cu 1986 prin dotarea cu recipienţi din inox de diferite capacităţi, 350 l – 1700 l (49 bucăţi) dintre care 6 (1200 l) prevăzuţi cu termostatare, şi respectiv în sectorul producţie cu 12 recipienţi din inox ( 80 000 l) prevăzuţi cu serpentine de răcire pentru dirijarea temperaturii din interiorul acestora a condus la extinderea cercetărilor.
Astfel s-a urmărit influenţa temperaturii asupra limpezirii mustului, desfăşurării dirijate a procesului de fermentaţie alcoolică, sistării fermentaţiei alcoolice şi modificării compoziţiei fizico-chimice a vinului. Vinurile obţinute s-au situat la parametrii calitativi superiori, rezultat concretizat în cerinţele mari pe piaţa internă şi externă.
Studiul schimbului de substanţe azotate dintre drojdii şi vin în obţinerea spumantelor după metoda Champenoise, a fost extins prin determinările de compuşi azotaţi pe faze tehnologice de obţinere a vinului spumant în special prin determinări de aminoacizi liberi.
În cadrul laboratorului de vinificaţie a fost pusă la punct o tehnică pentru dozarea aminoacizilor liberi, prin injecţia directă a vinului pe coloana schimbătoare de ioni, metodă difuzată în reţeaua staţiunilor de cecetare vitivinicole.