Proiectul: ADER 3.1.1 „Conservarea şi gestionarea resurselor genetice şi biodiversităţii agroecosistemelor viti-pomicole, prin elaborarea şi promovarea practicilor şi metodelor inovative eco-eficiente prietenoase mediului”
Rezultatele obținute privind testarea noilor soluții inovative eco-eficiente prietenoase mediului, favorabile conservării durabile a resurselor genetice şi biodiversității, creșterii producției şi profitabilității culturii viței de vie şi pomilor fructiferi, cu consum energetic redus au demonstrat dupa 3 ani de implementare experimentală o serie de beneficii economice
Creşterea sustenabilă a producţiei, reducerea dependenţei culturii faţă de resursele energetice convenţionale
Creşterea durabilă a veniturilor şi a valorii adaugate prin: diminuarea inputurilor externe
Folosirea raţională a resurselor ecologice şi economice, cu limitarea consecinţelor ecologice nefavorabile la nivel naţional, regional, local, pe termen scurt sau mai lung;
Reconstrucţia ecologică a ecosistemelor viticole şi pomicole degradate;
Protecţia durabilă şi eficientă a culturii contra agenţilor de dăunare
Protecţia şi ameliorarea diversităţii speciilor (comunităţi de flora şi faună indigene )
Sursa alternativă de hrană şi adăpost pentru organismele utile ţi ca urmare o potenţială reducere a dependenţei de pesticide
Adapost contra vânturilor, şi reducerea daunelor datorate eroziunii eoliene
O mai bună gestionare a buruienilor şi o posibilă reducere a utilizarii erbicidelor
Reducerea impactului efectului de sera prin absorbţia si blocarea Co 2
Imbunătățirea esteticii peisajului viticol și pomicol
Atragerea unei varietăți de specii benefice la viță (păsări teritoriale, insecte benefice Îmbunătățirea potențială a calității strugurilor
Reducerea sau prevenirea eroziunii solului, in special in zone instabile din punct de vedere geologic, cu pante erodate;
Reducerea riscului de poluare a apelor;
Stocarea carbonului atmosferic, cel care contribuie la schimbarea climatica;
Pajişti bogate în flora spontană, care generează venituri pentru industria turismului, oferind spaţiul perfect pentru drumeţii, călărie, activităţi artistice etc.;
Produse alimentare sănătoase, de înaltă calitate, care se disting prin identitatea lor regională, fiind foarte apreciate de consumatori şi putând fi astfel comercializate la preturi ridicate;
Eficienţa energetică;
Scăderea emisiilor de dioxid de carbon, pentru a reduce încalzirea globală.
Conservarea şi sporirea biodiversităţii plantaţiilor şi a mediului ambiental;
Protecţia şi restabilirea habitatelor semi-naturale ale florei şi faunei
În plus înzestrarea fermelor viticole şi pomicole cu spaţii vitale similare naturii, aşa numitele minirezervaţii naturale sau zone multifuncţionale de protecţie, este valoroasă şi din punct de vedere peisagistico-estetic, ceea ce promovează ferma (eco-turismul) şi a produsele sale, în randul potenţialilor clienţi.
Rezultatele cercetărilor științifice, obtinute in cadrul proiectului ADER 3.1.1. „Conservarea şi gestionarea resurselor genetice şi biodiversitătii agroecosistemelor viti-pomicole, prin elaborarea şi promovarea practicilor şi metodelor inovative eco-eficiente prietenoase mediului” arată că punerea în aplicare a noilor soluţii eco-efciente este fezabilă şi ilustrează modul în care natura şi viticultura, pomicultura profitabilă pot coexista. Cu alte cuvinte folosirea noilor tehnologii eco-eficiente inovative, de gestionare raţională a biodiversităţii presupune crearea unui echilibru adecvat între cultură, sol, nutrienţi, lumina soarelui, umiditate şi alte organisme coexistente astfel încât impactul nociv asupra biodiversităţii să fie minimalizat. Astfel din punct de vedere economic şi ecologic promovarea noilor tehnologii eco-eficiente asigură pe termen lung, sporirea biodiversităţii şi refacerea funcţiilor ecosistemice cu impact direct asupra creşterii calităţii şi profitabilităţii culturii.