Mail scdvv.blaj@asas.ro Telefon +40 258 711 623 Magazin Magazin Facebook SCVBlaj English

STAȚIUNEA DE CERCETARE ȘI DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE BLAJ

  • DESPRE
    Istoric Organizare Documente de interes public
  • CERCETARE
    Laboratoare Publicații Realizări Consultanță
  • DEZVOLTARE
    Baza experimentală Aiud Baza experimentală Blaj Baza experimentală Crăciunel-Ciumbrud Crama
  • PROIECTE
    În derulare Rezultate
  • PRODUSE
    Pomicultură Viticultură Vinificație Portaltoi Altele
  • GALERIE
  1. Rezultate
  2. Proiect :EIT Food RIS Research Infrastructure Network/2021

Proiect :EIT Food RIS Research Infrastructure Network/2021

EIT Food RIS InfrastructureResearchNetwork 2021- Proiect european/ Economie circulară

 

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj colaboratori in cadrul programului EIT Food RIS InfrastructureResearchNetwork 2021: Italia, Polonia, România și Spania

 EIT Food, înființat de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), construiește o comunitate incluzivă și inovatoare de diverși parteneri din sectorul alimentar, pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în toată Europa. Apelul EIT Food RIS ResearchInfrastructureNetwork (RIS RIN) s-a deschis pe 20 aprilie și s-a închis la iunie 2021.

Programul EIT Food RIS InfrastructureResearch Network 2021 este alcătuit din mai multe zile de cursuri online, ateliere și sesiuni de mentorat răspândite pe mai multe săptămâni și oferite de experți europeni de frunte în cercetarea agroalimentară și managementul inovației (EIT FoodPartner), oferind expertiza și experiența lor în domeniul tehnologiei de ultimă generație. comercializarea infrastructurilor de cercetare și managementul inovației relevante pentru sistemul agroalimentar contemporan. Este foarte interactiv și prezintă diverse metode de învățare (de exemplu, prelegeri, prezentări, sarcini de echipă, întrebări și răspunsuri) încorporate în sesiunile de mentorat. Programul se încheie cu fiecare prezentare a echipei asupra strategiei lor de comercializare a infrastructurii de cercetare.

Cercetatorii de la SCDVV Blaj în colaborare cu experții ADR Centru au a obținut cel mai mare scor de la comisia de evaluare dintre toate cererile de echipă depuse din România pentru programul pilot de inovare (EIT RIS) din anul  2021: Italia, Polonia, România și Spania.

Cercetările efectuate au în vedere reglementările naționale în vigoare, relevante pentru cercetările care constituie obiectul proiectului, Convenţa-cadru a Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro din anul 1992 asupra Schimbărilor Climatice, semnata si ratificată în ţaranoastră prin Legea nr. 24/1994 si Strategia naţională privind schimbările climatice 2013-2020,

SCDVV Blaj dispune de laboratoare modernizate dotate cu aparatura performanta si suprafete de teren cultivate cu de vita de vie 80 ha si pomi fructiferi 20 ha, instalatii performante de procesare struguri si fructe, depozite si rezervoare de stocare vin si suc de fructe cu temperatura controlata. Cercetatorii antrenati in proiect sunt profesionisti calificati în conceperea și crearea de noi cunoștințe, produse, procese, metode și sisteme, fiind implicați direct și în procese de management. Astfel, cunoștințele rezultate din activitățile de CDI de la SCDVV Blaj stau la baza inovației care, la rândul său, contribuie la crearea de noi soiuri de viță de vie, vinuri noi și tehnologii

Proiectul  propus de  SCDVV Blaj urmareste:

  • dezvoltarea de noi strategii inovatoare, rentabile și sustenabile de prevenire/atenuarea efectelor schimbărilor climaticeprin promovarea soiurilor cu rezistenţă/ toleranţă la vulnerabilitatea efectelor generate de schimbările climatice
  • protejarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale și a ecosistemelor, precum și aprovizionarea durabilă cu materii prime și utilizarea durabilă a acestora, scăderea costurilor legate de aplicarea substanţelor fitosanitare, reducerea numărul de lucrări agrotehnice, conservarea  peisajului, reducerea eroziunii solului, reducerea emisiilor de CO2
  • asigurarea unor cantități suficiente de alimente sigure, sănătoase și de înaltă calitate, prin dezvoltarea unor sisteme de producție productive, durabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, susținând serviciile ecosistemice conexe și refacerea diversității biologice, precum și a unor lanțuri de aprovizionare, prelucrare și comercializare competitive și cu emisii reduse de dioxid de carbon;
  • ameliorarea sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții, pentru toți clientii din regiunea centru;

Prin proiectul propus Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj  va contribui la dezvoltarea locală, regională și națională din punct de vedere științific, economic-social și cultural, în conformitate cu nevoile comunității.

© 2003 - 2020 Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj
Contact • Harta site • Conducere • Legislatie