Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj colaboratori in cadrul programului EIT Food RIS InfrastructureResearchNetwork 2021: Italia, Polonia, România și Spania
EIT Food, înființat de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), construiește o comunitate incluzivă și inovatoare de diverși parteneri din sectorul alimentar, pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în toată Europa. Apelul EIT Food RIS ResearchInfrastructureNetwork (RIS RIN) s-a deschis pe 20 aprilie și s-a închis la iunie 2021.
Programul EIT Food RIS InfrastructureResearch Network 2021 este alcătuit din mai multe zile de cursuri online, ateliere și sesiuni de mentorat răspândite pe mai multe săptămâni și oferite de experți europeni de frunte în cercetarea agroalimentară și managementul inovației (EIT FoodPartner), oferind expertiza și experiența lor în domeniul tehnologiei de ultimă generație. comercializarea infrastructurilor de cercetare și managementul inovației relevante pentru sistemul agroalimentar contemporan. Este foarte interactiv și prezintă diverse metode de învățare (de exemplu, prelegeri, prezentări, sarcini de echipă, întrebări și răspunsuri) încorporate în sesiunile de mentorat. Programul se încheie cu fiecare prezentare a echipei asupra strategiei lor de comercializare a infrastructurii de cercetare.
Cercetatorii de la SCDVV Blaj în colaborare cu experții ADR Centru au a obținut cel mai mare scor de la comisia de evaluare dintre toate cererile de echipă depuse din România pentru programul pilot de inovare (EIT RIS) din anul 2021: Italia, Polonia, România și Spania.
Cercetările efectuate au în vedere reglementările naționale în vigoare, relevante pentru cercetările care constituie obiectul proiectului, Convenţa-cadru a Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro din anul 1992 asupra Schimbărilor Climatice, semnata si ratificată în ţaranoastră prin Legea nr. 24/1994 si Strategia naţională privind schimbările climatice 2013-2020,
SCDVV Blaj dispune de laboratoare modernizate dotate cu aparatura performanta si suprafete de teren cultivate cu de vita de vie 80 ha si pomi fructiferi 20 ha, instalatii performante de procesare struguri si fructe, depozite si rezervoare de stocare vin si suc de fructe cu temperatura controlata. Cercetatorii antrenati in proiect sunt profesionisti calificati în conceperea și crearea de noi cunoștințe, produse, procese, metode și sisteme, fiind implicați direct și în procese de management. Astfel, cunoștințele rezultate din activitățile de CDI de la SCDVV Blaj stau la baza inovației care, la rândul său, contribuie la crearea de noi soiuri de viță de vie, vinuri noi și tehnologii
Proiectul propus de SCDVV Blaj urmareste:
Prin proiectul propus Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj va contribui la dezvoltarea locală, regională și națională din punct de vedere științific, economic-social și cultural, în conformitate cu nevoile comunității.